NORDKAPP
juli 1997

Her står jeg ved Nordkapp,
ved Finnmarkens ytterste spiss, ved selve verdens ende.
Her hvor verden slutter,
slutter også min nysgjerrighet,
og jeg vender fornøyd hjem.
 
Nordkapp, 1664. Pietro NegriEget foto, Nordkapp 12. 07. 1997

Billedet er link til "KØREPLANEN"

 
Benyttede kort: Lademanns Vejatlas, EUROPA 97/98 & NAF Veibok 95

Ruten op gennem Sverige følger INDLANDSVEJEN. Vejen gennem Finland er (meget fin og jævn) grusvej. Vi kørte den strækning sent om aftenen - det var jo lyst hele natten, og det var her vi så elgen.

Rutebeskrivensen indeholder flere mulige ruter. Nogen steder blev vi da også skuffede, fordi der måske alligevel ikke var så meget at se på. Nordmænd kan altså få en seværdighed ud af ethvert vejsving ! Men det var en fantastisk oplevelse og en flot tur; vi havde også et sjældent fint vejr efter målestokken på de kanter.

Så boede vi jo i telt, som vi blot slog op, når vi kørte træt. Vi kørte tit sent om aftenen - der er mindre trafik og meget mere dyreliv at se på. Men det kan man ikke, hvis man skal finde overnatning. Oppe længst mod nord, kan der være temmelig langt mellem indkvarterings-mulighederne, og her kan man være nødt til at holde ind i god tid.

Ifølge NAF Veibogen, som er dyr men uundværlig og købes gennem FDM, skulle det sidste stykke sejltur mod Nordkapp i løbet af 1999 være overflødiggjort af en tunnel.

Jeg har bekendte, som har gjort turen modsat - op gennem Norge og hjem gennem Sverige. De fortrød, kaldte hjemturen antiklimaks: En uendelig landevej, kun med udsigt til træer, og få seværdigheder.

Turen langs den Botniske Bugt går, efter sigende, slet ikke ude ved vandet og har mange tunneller - lige så kedelig, som lang !! Men spørg jer for hos andre Nordkappfarer - jeg har ikke selv prøvet andre ruter, men foretrækker langt Norge frem for Sverige og Finland.

Har du besvær med køreplanen eller ønsker tips/oplysninger
 om rejseruten, vejforhold, seværdigheder eller andet
til turen gennem Sverige, Finland og Norge
  - send en

 

 


 Smykke m. kopier af helleristninger.

LINKS:


Verdensvejr

 
 

Fintravel

 

  Klik på billedet for flere rejsetips om Norge:

  • Kim Greinerts rejsefortælling om vejen til verdens ende:

     

 


Om den svensk-norske kong Oscar IIs Nordkapp-rejse 1873: Derpå gik kongen, og folket med ham, raskt og fornøjet i den friske og klare sommermorgen henover et omtrent 2000 alen langt plateau til Nordkapps yderste pynt. Med lethed gik kongen forrest op ad stien, han var en rask og udholdende fodgænger. Hoffets medlemmer havde det ikke godt på stien. Een svedte sådan at hans paryk blev ganske gennemblødt. "Det er til en sjælden højtid vi er forsamlede", sagde kongen, da mindestenen skulle afsløres. "Vi står her på dette stolte fjeld, der ligesom danner den sidste sten i det sølvglimtende diadem, som kroner den skandinaviske halvøs isse."

RETUR

 

Velkomst / Else Marie / Fotoalbum

 
til
toppen